bn3.jpg

Нові сучасні тенденції здорового харчування як інтервальне голодування та веганство стали звичайною справою дієтологів в індустрії харчування, ці «тренди» насправді є речами, які існують вже досить давно і лише останнім часом привернули увагу громадськості з боку засобів масової інформації. Тим не менш, деякі принципи, які пропагуються цими дієтичними практиками, можуть бути корисними для людей, які хочуть схуднути або покращити своє здоров'я смачно харчуючись.


bn2.jpg
bn1.jpg

Інтервальне голодування

З виходом таких видань, як «Швидка дієта» Майкла Мослі, «Дієта альтернативного дня» доктора Джеймса Джонсона і «Дієта 5:2» Кейт Харрісон, стає зрозуміло, що американці (і Великобританія) зачаровані голодуванням. Прихильники періодичного голодування стверджують, що науково доведено, що воно уповільнює старіння, підвищує чутливість до інсуліну та зменшує жирові відкладення. Інтервальне голодування по суті передбачає утримання від їжі або дотримання дуже обмеженої дієти протягом певного періоду часу, починаючи від половини дня до кількох днів на тиждень.

Доктор Мослі, який створив документальний фільм для BBC про користь голодування для здоров'я, пропонує режим з 2 днів модифікованого голодування (вживання 25 відсотків від нормального споживання) з 5 днями нормального (хоча і не надмірного) харчування. Інші люди з періодичним голодуванням утримуються від прийому їжі протягом тривалої порції щодня, наприклад, від 16 до 20 годин.

Скептики критикують інтервальне голодування як ще одну форму контролю калорій і зазначають, що режими голодування проходять тонку межу між нормативною дієтою та невпорядкованим харчуванням. Тим не менш, сама практика голодування виникла не від «дієтологів». Піст насправді був регулярною практикою в багатьох культурах, починаючи з античності.

Наприклад, мусульмани, буддисти, християни та багато інших практикуючих віру включають піст у свій спосіб життя як спосіб сприяння духовному та фізичному очищенню та дисципліні.

Веганство

Ідеалізація цільних продуктів рослинної дієти була фіксацією американської громадськості ще до того, як Дін Орніш пропагував режим з дуже низьким вмістом жирів для боротьби з серцевими захворюваннями. Однак останнім часом веганство пережило сплеск популярності, особливо серед знаменитостей.

Веганство - це, по суті, утримання від усіх продуктів тваринного походження, таких як м'ясо, яйця та молочні продукти. Хоча технічно можна бути веганом, в основному макарони, білий рис та інші рафіновані вуглеводи, найздоровіші веганські дієти часто включають багато фруктів, некрохмалистих овочів та цільного зерна.

Як повідомляє The New York Times, Колін Т. Кемпбелл, професор Корнельського університету та автор бестселера "Дослідження Китаю", виявив, що веганство пов'язане зі зниженням ризику захворювань, включаючи хвороби серця та діабет.

Веганська дієта може бути здоровою, але щоб бути оптимально поживною, це повинна бути дієта, заснована переважно на цільних продуктах, а не на оброблених продуктах. На ринку є багато оброблених веганських продуктів, таких як солодкі пластівці, енергетичні батончики та підсолоджені напої, які насправді не допоможуть вам досягти ваших цілей щодо здоров'я. Веганська дієта на основі цільних, необроблених зерен, свіжих фруктів та овочів, бобових, а також несолодкого мигдального та соєвого молока, мабуть, ваш найкращий вибір.

Перш ніж розглядати будь-які коригування своїх харчових звичок або режиму харчування, обов'язково проконсультуйтеся з медичним працівником.