tineygr.jpg

Ожиріння в підлітковому віці зростає в останні кілька десятиліть. Звички до напоїв серед підлітків включають збільшення споживання підсолоджених цукром напоїв і зменшення споживання молока.

Мета: Це дослідження було спрямоване на вивчення зв'язку між споживанням напоїв та зміною маси тіла за 5 років у 2294 підлітків.

Проект: Проект EAT (Eating Among Teens) – це 5-річне лонгітюдне дослідження моделей харчування серед підлітків. Обстеження були проведені в 1998-1999 роках (час 1) і в 2003-2004 роках (час 2). Лінійна регресія з багатьма змінними була використана для вивчення зв'язку між споживанням напоїв у час 2 та зміною індексу маси тіла від часу 1 до часу 2 з поправкою на вік, соціально-економічний статус, расу, когорту, фізичну активність, малорухливу поведінку, каву, чай, індекс маси тіла під час 1 та змінні напоїв.

Результат: У проспективних аналізах споживання напоїв не було пов'язане зі збільшенням маси тіла, за винятком споживання низькокалорійних безалкогольних напоїв (позитивна асоціація, Р = 0,002) та білого молока (зворотна асоціація, Р = 0,03), але ці асоціації не виявилися монотонним лінійним співвідношенням доза-реакція. Позитивний зв'язок з низькокалорійними безалкогольними напоями більше не був присутній після поправки на дієту та проблеми, пов'язані з вагою батьків, що свідчить про те, що використання низькокалорійних безалкогольних напоїв є маркером для більш загальної дієтичної поведінки та проблем з вагою.

Висновки: Ми не виявили зв'язку між споживанням підсолоджених цукром напоїв, споживанням соку та збільшенням ваги підлітками протягом 5-річного періоду. Прямий зв'язок між дієтичними напоями та збільшенням ваги, схоже, пояснюється практикою дієти. Підлітки, які споживали мало білого молока або не вживали його зовсім, набирали значно більше ваги, ніж їхні однолітки, які вживали біле молоко. Майбутні дослідження, які вивчають звички до напоїв і вагу серед підлітків, повинні стосуватися розміру порцій, дорослішання підлітків і дієтичної поведінки.

Мішель С. Ванселоу 1, Марк А Перейра,Діана Ноймарк-Штайнер,Сьюзен К. Раатц
PMID: 19864412 DOI: 10.3945/ajcn.2009.27573