suroidina.jpg

Немає жодних сумнівів: натуральна їжа майже завжди корисна для вас, ніж оброблена. Це надихнуло безліч натуральних продуктів у супермаркетах, а також дієти, спрямовані на повернення до максимально натуральних продуктів.

Наприкінці 1800-х років лікар Максиміліан Бірчер-Беннер виявив, що споживання сирих яблук виліковує жовтяницю. Це відкриття призвело до багатьох експериментів із вживанням сирої їжі, і з тих пір сироїдіння було прийнято багатьма як кращий спосіб харчування.

Сироїдіння – це не план схуднення, а вибір способу життя, який вимагає постійної та чіткої уваги. Оскільки занепокоєння про навколишнє середовище та хімічні речовини в їжі стали більш поширеними, сироїдіння набрало обертів. Ті, хто дуже віддані своїй справі, можуть змусити дієту працювати на них, але відсутність зручності та бажання більш різноманітної їжі можуть призвести до того, що дехто відмовиться від сироїдіння.

Буде все природно

Існує багато форм сирої дієти, але всі вони дотримуються одного і того ж основного принципу: жодна їжа не вариться. Прихильники вважають, що кулінарна обробка руйнує життєво важливі поживні речовини в їжі, тому їжу слід їсти в природному вигляді. Це означає, що дієта за своєю природою складається переважно з рослин. Якщо включені продукти тваринного походження, то їх слід вживати в сирому вигляді. Те саме стосується продуктів тваринного походження, таких як молоко чи яйця. Але є деякі версії сироїдіння, які є веганськими, і, таким чином, усувають будь-які продукти тваринного походження.

Доброю новиною про цю дієту є широкий вибір овочів і фруктів, які можна їсти. Ті, хто дотримується сироїдіння, отримують достатню кількість клітковини та життєво важливих поживних речовин із рослинних джерел, і це чудово в суспільстві, де багато хто вважає, що «їсти свої овочі» звучить як тортури. Дієта також виключає оброблені продукти, звільняючи ваше тіло від штучних підсолоджувачів, консервантів і транс-жирів. У дієті природно мало натрію, насичених жирів і цукру.

Крім того, дієта відома як низькокалорійна, оскільки багато рослин містять лише невелику кількість калорій. Насправді більшість тих, хто дотримується цього плану, споживає половину калорій, ніж на дієті з вареною їжею, згідно з U.S. News and World Report (health.usnews.com). Дієта також приваблює тих, хто хоче допомогти навколишньому середовищу, особливо тих, хто піклується про запобігання жорстокому поводженню з тваринами.

Сироїдіння: хороша ідея чи погана дієта?

Так в чому недолік? Є декілька. Є деякі продукти, такі як багато бобів або сочевиці, які необхідно варити. Тому ці електростанції білка та поживних речовин заборонені для тих, хто дотримується сироїдіння. Такі продукти, як квасоля та сочевиця, також цілком доступні, на відміну від деяких органічних продуктів та інших натуральних продуктів, яких вимагає ця дієта.

Говорячи про гроші, ті, хто дотримується сироїдіння, використовують блендери, дегідратори та кухонні комбайни. Оскільки вони досить часто використовуються для приготування сирої їжі, ті, хто планує дотримуватися дієти протягом тривалого часу, захочуть інвестувати в продукти вищої якості, що, ймовірно, призведе до більших витрат.

Існує також питання про те, які бактерії можуть ховатися в сирих продуктах. Коли деякі продукти їдять сирими або недовареними, існує цілком реальна можливість харчового отруєння. Дегідратори їжі, які часто використовуються в сироїдінні, досягають температури від 115 до 118 градусів. Американська дієтологічна асоціація (ADA) стверджує, що приготування їжі при таких низьких температурах не вбиває харчові бактерії, повідомляє WebMD (webmd.com).

У світі, де повсюди спокуслива їжа, сироїдіння важко підтримувати. Оскільки дуже мало ресторанів обслуговують сироїдіння, харчування поза домом і соціальні заходи можуть стати проблемою. Відсутність різноманітності також може зіграти певну роль у тому, що для деяких ця дієта стане модною.

Нарешті, дієта може бути шкідливою для тих, хто має певні захворювання, або тих, хто вагітний або годує грудьми, оскільки дієта може не забезпечувати достатньою кількістю правильних продуктів, необхідних для оптимального здоров’я. Дієта не рекомендована ADA для немовлят і дітей.