Блог Нутриціолога

Що таке подагра

среда 28 августа 2024 - 20:26:19
gout_lg.jpg

Набряк, болючість і запалення в суглобах є одними з основних ознак подагри. У більшості людей з подагрою спочатку уражається основа великого пальця стопи, хоча інші суглоби стопи, коліна, щиколотки, зап’ястки та пальці також можуть бути уражені. Подагра - це надзвичайно нестерпний стан, який може викликати надзвичайно чутливість навіть до найменшого дотику. Якщо у вас є ці симптоми, важливо звернутися до медичного спеціаліста.

Приблизно 16 з кожної 1000 людей страждають подагрою. Більшість хворих на подагру – це чоловіки із зайвою вагою, хоча подагра може вражати жінок. Рідше зустрічається у жінок до менопаузи.

Подагра — це різновид артриту, який викликається нездатністю нирок виводити сечову кислоту. Якщо споживається занадто багато білка, сечова кислота, яка виникає в результаті метаболізму білка, не виводиться з організму. Згодом відкладення кристалів сечової кислоти можуть накопичуватися в синовіальній рідині, яка оточує суглоби. У суглобах виникає запалення, тому що імунна система прагне усунути кристали. На жаль, запалення призводить до того, що область стає чутливою протягом кількох днів або тижнів. Якщо кристали сечової кислоти не лікувати, вони можуть накопичуватися під шкірою вух, ліктів і поблизу уражених суглобів.

Люди з ожирінням, які мають більшу кількість абдомінального жиру, мають більший ризик розвитку подагри. Втрата ваги в області живота може значно знизити ризик розвитку подагри. Однак втрата ваги має бути поступовим процесом, оскільки швидка втрата надто великої ваги може спричинити підвищення рівня сечової кислоти, що призведе до нападу подагри. Також не рекомендується пропускати їжу тим, хто страждає подагрою, оскільки голодування також підвищує рівень сечової кислоти в крові.

Деякі ліки можуть викликати подагру. Аспірин і деякі сечогінні препарати можуть перешкоджати роботі нирок і викликати підвищення сечової кислоти в організмі. Якщо ви приймаєте ліки, які спричиняють сильний біль у суглобах під час медикаментозної терапії, проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Напад подагри може виникнути в будь-який час, але його часто викликає те, що було з’їдено. Більшість нападів є раптовими і дуже непередбачуваними. Є певні продукти, які містять хімічну речовину під назвою пурин, яка сприяє надмірному виробленню сечової кислоти. Органічні продукти, копчене або мариноване м’ясо чи риба, рибні консерви, ікра, молюски, сочевиця та інші бобові, шоколад, пиво та червоне вино – це деякі приклади продуктів з високим вмістом пуринів, яких слід уникати або обмежувати. Людина з подагрою повинна випивати не менше 2 літрів рідини на день. Ідеально підходить питна вода. Слід уникати напоїв з кофеїном. Рідини допомагають організму розріджувати сечу та запобігають утворенню каменів у нирках.