Блог Нутриціолога

Натуральний мед

среда 28 августа 2024 - 20:41:17
med.jpg

Практично загальновідомо, що вживання меду лікує алергію. Ідея полягає в тому, що крихітні зерна пилку, що потрапили в мед, переробляються вашим тілом, знижуючи чутливість вашої імунної системи до алергічної реакції на гістамін і захищаючи вас від сльозотечі, свербіння в носі та чхання, які інакше мучили б вас кожного сезону алергії.

Як вилікувати алергію місцевим медом
Підійде не будь-який мед. Він має бути сирим, щоб пилкові зерна не були відфільтровані чи пастеризовані. Він також має бути місцевим, щоб пилок, який ви ковтаєте, збігався з тим, що подразнює ваш ніс. Деякі люди скажуть вам переконатися, що це органічне, тому що хімічні добрива та пестициди ніколи нікому не допомагали від алергії.

Ви можете змусити свою алергію зникнути, вживаючи щодня лише чайну ложку сирого місцевого меду, але як щось таке просте може бути настільки ефективним? Ось деякі аргументи цього народного засобу.

Народна мудрість «Медове щеплення»


Одне з пояснень полягає в тому, що сирий місцевий мед діє як вакцина, імунізуючи вас від алергічної реакції на місцевий пилок. Інша полягає в тому, що зерна пилку в меді допомагають переконати ваше тіло в тому, що пилок не викликає занепокоєння, не даючи йому відреагувати симптомами алергії, коли він помічає пилок у повітрі.

За даними Discovery Health, неофіційне дослідження в Університеті Ксав’єра Луїзіани в 2003 році показало результати, які збігалися з поширеним мисленням (health.howstuffworks.com). Суб’єкти, які вживали немісцевий мед, помітили незначні покращення, але місцеві любителі меду повідомили про значне полегшення як від цілорічної, так і від сезонної алергії.

Однак дослідження Ксав’єра не було рецензовано, і виявилося, що наука може сказати кілька речей про місцеві медові ліки, які можуть пролити нове світло на речі.

Наукова сторона натурального меду

У 2002 році дослідники з Центру здоров'я Університету Коннектикуту розділили групу алергіків, які пройшли подряпини, на три частини. Одна група щодня приймала столову ложку відфільтрованого комерційного меду, інша група їла таку ж кількість сирого непастеризованого місцевого меду, а третя група приймала плацебо з медовим смаком, виготовлене з кукурудзяного сиропу. Члени кожної групи вели щоденник своїх симптомів протягом весняного сезону алергії.

Можливо, дивно, що три групи повідомили про полегшення своїх симптомів приблизно на однаковому рівні. Дослідники прийшли до висновку, що сирий, непастеризований місцевий мед показав не краще, ніж плацебо в клінічних випробуваннях (ncbi.nlm.nih.gov).

Це має ботанічний сенс, кажуть експерти рослин. Зазвичай алергію викликає дрібний легкий пилок, який переноситься вітром, але рослини, з яких збирають нектар для виготовлення меду, покладаються на бджіл, а не на вітер, щоб поширювати свій репродуктивний матеріал. Коротше кажучи, медовий пилок і пилок, що викликає алергію, ймовірно, не одне й те саме.

Натуральний мед -  ліки від алергії на мед: факт чи міф?

Незважаючи на те, що дослідження 2002 року має на меті розвінчати місцеві ліки від алергії на мед, люди продовжують повідомляти, що вживання сирих нефільтрованих солодких продуктів допомагає їм пережити сезон чхання. Зрештою, в дослідженні Університету Коннектикуту було опитано лише кілька десятків людей, і, можливо, тисячі повідомили про успіх у лікуванні алергії сирим місцевим медом.

Алергія може зробити вас нещасним, і якщо ви шукаєте полегшення без застосування таблеток, ін’єкцій або переїзду в частину країни, де пилок не вразить ваш організм, не завадить спробувати сирий місцевий мед. Можливо, його ефективність клінічно не доведена, але кількість анекдотичних доказів на його користь змушує здаватись дурним не пробувати.

Не кажучи вже про те, що він смачний на тостах, змащених маслом. Яке ще ліки може це сказати?