Блог Нутриціолога

Дієта при вагітності

среда 28 августа 2024 - 20:28:01
vagitna.jpg

Вагітна Здорова дієта важлива в будь-який час, але особливо важлива під час вагітності, щоб гарантувати, що ви та ваша дитина отримуєте всі необхідні поживні речовини: це допоможе вашій дитині розвиватися та рости, а також підтримувати фізичну форму та здоров’я. Їжте різноманітну їжу щодня, щоб отримати правильний баланс поживних речовин, і уникайте деяких продуктів, які можуть бути шкідливими для вашої дитини.

Фрукти та овочі. Намагайтеся їсти принаймні п’ять порцій фруктів та овочів щодня, особливо багатих залізом зелених листових овочів. Вони містять необхідні вітаміни, мінерали та клітковину, які допомагають травленню та запобігають запорам. В ідеалі їжте їх злегка провареними або сирими. Хорошою альтернативою є заморожені, консервовані та сушені фрукти та овочі.

Важливість заліза. Залізо має важливе значення для виробництва гемоглобіну, і вам потрібно буде збільшити споживання під час вагітності, щоб підтримувати збільшення об’єму крові. Якщо у вашому раціоні не вистачає заліза, ви можете відчувати втому та страждати від анемії. Нежирне м’ясо, яйця, зелені листові овочі, сушені фрукти та горіхи, а також збагачені каші містять залізо.

Крохмалисті продукти. Крохмалисті продукти, такі як хліб, картопля, рис, макарони, ямс і сухі сніданки, повинні становити основну частину будь-якої їжі та є важливим джерелом вітамінів і клітковини. Спробуйте їсти цільнозернові продукти - хліб, крупи та макаронні вироби, оскільки вони містять більше клітковини та можуть запобігти запорам.

Білки - Ви повинні приймати дві-три порції нежирного білка щодня. Порція білка в 2 унції. нежирне м’ясо, птиця або риба; 2 столові ложки арахісового масла, два яйця, 4 унції. тофу. Уникайте печінки (включаючи печінковий паштет), оскільки вона містить високий рівень вітаміну А, який підвищує ризик вроджених дефектів.

Молочні продукти. Їжа, яка містить молоко, наприклад сир і йогурт, забезпечує кальцій, необхідний для здоров’я кісток. Важливо, щоб споживання кальцію було високим до та під час вагітності. Уникайте непастеризованих м’яких сирів (таких як камамбер, брі та шевр) і блакитних сирів, оскільки вони можуть містити шкідливі бактерії лістерії.

Рідина. Під час вагітності обсяг крові збільшується, тому важливо підтримувати споживання рідини. Найкраще підійде вода, хоча фруктові соки також підійдуть. Спробуйте обмежити споживання кави та чаю до двох чашок на день. Не рекомендується вживати алкоголь.

Продукти, які слід скоротити - обмежте споживання жирної та солодкої їжі та газованих напоїв, оскільки вони містять калорії, але мало поживних речовин. Ви також повинні обмежити дієтичні газовані напої, оскільки вони повні штучних підсолоджувачів.

Вегетаріанська дієта - вона повинна забезпечити достатнє споживання заліза, кальцію, вітаміну B12 і білка. Включіть у свій раціон молочні продукти, бобові та квасолю, збагачені злаки, яйця, насіння, горіхи та зелені листові овочі та порадьтеся зі своїм лікарем про прийом добавок, якщо це необхідно.