Блог Нутриціолога

Нервова анорексія

четверг 21 апреля 2016 - 17:30:00
anereks.jpg

Розлади харчової поведінки: потреба в емоційному харчуванні
19 травня 2014 | Автор: Кейтлін Луї

Розлади харчової поведінки

Наше суспільство чинить величезний тиск як на жінок, так і на чоловіків, щоб вони виглядали певним чином. Для деяких людей зацикленість на дієті та досягненні ідеального тіла може призвести до небезпечно невпорядкованого харчування.

Близько 24 мільйонів американців страждають від розладу харчової поведінки, за даними Національної асоціації нервової анорексії та асоційованих розладів (ANAD). Розлади харчової поведінки часто завдають як фізичної, так і психологічної шкоди.

До основних порушень можна віднести наступні:

Нервова анорексія характеризується крайнім обмеженням їжі таким чином, що особина досягає небезпечно низької ваги. Люди, які страждають на анорексію, часто відчувають сильний страх перед їжею та калоріями. Негативні наслідки для здоров'я можуть включати серйозне недоїдання, ослаблення кісток та/або остеопороз, анемію, випадання волосся, гормональний збій та (для жінок) припинення менструацій. Анорексія також може бути смертельно небезпечною. За даними Національної асоціації розладів харчової поведінки, десь від 5 до 20 відсотків людей з діагнозом нервова анорексія помруть в результаті свого стану.

Нервова булімія. Характеризується періодами неконтрольованого прийому їжі, відомими як «переїдання», за якими слідує компенсаторна поведінка, така як блювота, надмірні фізичні вправи або екстремальна дієта після запою. Буліміки, у яких виникає блювота, можуть страждати від сильного зневоднення, ерозії зубної емалі, запалення ротової порожнини і горла. Як і нервова анорексія, булімія може бути смертельно небезпечною, якщо доводити її до крайнощів.

Розлад переїдання. Як і у випадку з нервовою булімією, люди з цим розладом їдять велику кількість їжі за один прийом, як правило, щоб заспокоїти негативні почуття, такі як тривога або гнів. Однак, на відміну від буліміків та анорексиків, люди, які страждають на розлад переїдання, часто мають надмірну вагу та підвищений ризик супутніх ускладнень зі здоров'ям, таких як діабет, хвороби серця, астма, апное уві сні та біль у суглобах.

Діагностика конкретного розладу харчової поведінки може бути дещо складною. Симптоми кожного типу розладу можуть зливатися один з одним. У результаті лікарі також створили класифікацію розладів харчової поведінки, відому як «розлад харчової поведінки, не уточнений інакше», або EDNOS. У пацієнтів може бути діагностовано цей розлад, якщо їх симптоми не вписуються лише в одну категорію.

В основі майже всіх розладів харчової поведінки лежить потреба в емоційному живленні та підтримці. Якщо ви підозрюєте, що у вас або у когось, про кого ви дбаєте, є розлад харчової поведінки, проведіть освіту, щоб ви могли звернутися до потрібних людей і звернутися за ефективною допомогою.

Насолодитися!