sport.jpg

Спортивний дієтолог (нутриціоніст) використовує багато з тих же принципів, що і традиційні дієтологи і дієтологи, але орієнтується на конкретні біохімічні та фізіологічні потреби спортсмена. Цей спеціалізований тип харчування зосереджений на фізичній працездатності, нарощуванні та відновленні м'язів, а також на оптимальному холеричному та харчовому споживанні. Спортивні дієтологи можуть вирішувати питання від схуднення і персональних тренувань до фізичної працездатності на найвищому рівні.

Очікується, що фахівці зі спортивного харчування зможуть оцінити, проаналізувати та оцінити дієту людини, її працездатність та фізіологічний склад, щоб призначити дієту, яка дозволить досягти оптимальних спортивних функцій людини. Повна оцінка включає в себе тестування і аналіз за наступними напрямками:

  • Здатність розпізнавати індивідуальний склад тіла
  • Наявність в анамнезі хвороби, травми або будь-яких фізичних ознак стресу
  • Антропоморфні вимірювання (вага, зріст, обхват) з метою розрахунку відсотка жиру в організмі або індексу маси тіла (ІМТ)
  • Аналіз харчування, включаючи вибір способу життя та фізичної активності

Володіючи цією інформацією, дієтолог може розробити програму харчування, яка буде призначена спортсмену, яка покращує рівень його продуктивності та досягає конкретних цілей цього спортсмена. Спортивний дієтолог також повинен мати повне розуміння інших медичних та спортивних професіоналів і повинен вміти працювати в командному середовищі для досягнення як індивідуальних, так і командних цілей.

Що робить спортивний дієтолог для своїх клієнтів?

Спортивний дієтолог перш за все рекомендує послідовність дій, включаючи типи продуктів, які слід їсти, типи, яких слід уникати, коли їсти і скільки. Інформація про харчування та дієту часто включає харчові добавки, а також харчові добавки традиційних груп продуктів. Дієти призначаються тільки після повного розуміння фізіології спортсмена, способу життя, типу статури, метаболізму, рівня енергії, травної системи та оцінки будь-яких алергій або захворювань.

Спортивні дієтологи можуть лікувати окремих осіб, групи і навіть цілі команди та організації. Залежно як від рівня спортсмена, так і від конкретних цілей тренувань, спортивний дієтолог може виконати деякі або всі з наступних завдань:

  • Перегляньте поточну програму харчування
  • Створіть стратегію підвищення продуктивності за допомогою харчування
  • Аналіз раціону харчування • Оцінка споживання калорій і поживних речовин і потреб у них
  • Оновлюйте оцінки та надавайте постійний аналіз
  • Проаналізуйте використання вітамінів і добавок, якщо це необхідно
  • Надайте інформацію про зміст програми харчування
  • Взаємодія з іншими людьми підтримки, включаючи тренерів, тренерів, лікарів, фізіотерапевтів тощо.

Перспективи кар'єри спортивного дієтолога

Прогноз спортивних дієтологів на найближче десятиліття має значно перевищити 10 відсотків протягом наступного десятиліття. За даними Бюро статистики праці США (BLS), загальне зростання індустрії дієтологів має перевищити дев'ять відсотків. Проте з багатьох причин значну частину цього зростання становитиме спортивне харчування.

Перш за все, зростання кількості робочих місць буде збільшуватися з більшим акцентом на профілактику захворювань, здоров'я та фізичну форму за рахунок поліпшення харчових звичок старіючого населення Північної Америки бебі-бумерів. Традиційно найактивніше покоління в історії людства, ці бебі-бумери все частіше звертатимуться до спортивних дієтологів, щоб розширити свою здатність виступати спортивно на своїх нинішніх можливостях.

Більше того, оскільки все більше людей вирішують стати активними, спортивними та здоровими, є одна група молоді, яка стане конкурентоспроможною активною по всій Північній Америці більше, ніж будь-коли раніше. Дівчата по всій Канаді та США змагаються, перемагають і досягають спортивних успіхів, як ніколи раніше. Це відкриє ще більший попит на спортивних дієтологів, оскільки традиційно чоловіки були найбільшими покровителями цієї експертизи. Для тих, хто цікавиться жіночим спортом, кар'єра в галузі спортивного харчування може бути найкориснішою, оскільки протягом наступних десятиліть жінки зруйнують більше спортивних бар'єрів, ніж будь-коли раніше.

Зарплата спортивного дієтолога

За даними SimplyHired.com, спортивні дієтологи в США в середньому заробляють 44 000 доларів на рік, що трохи вище, ніж середній показник по країні для дієтологів загального профілю. Однак ті, хто займається конкретними сферами спортивного харчування, такими як персональні тренування, або ті, хто має більший капітал або більш конкурентоспроможні клієнти, часто заробляють більше. Загальна зарплата в галузі спортивного харчування може варіюватися від посад початкового рівня близько 35 000 доларів на рік до значно більше 125 000 доларів для тих, хто має досвід і хорошу клієнтську базу. Найвищі перспективи заробітної плати зазвичай зарезервовані для тих, хто відкриває власну клініку або консалтингову компанію.

Організації спортивних дієтологів

Національна асоціація спортивного харчування (NASN)
NASN була створена в 1996 році як професійна асоціація та ресурс для тих, хто працює в галузі спортивного харчування. Асоціація працює над тим, щоб підтримувати актуальні знання спортивних дієтологів, здійснювати нагляд за застосуванням спортивного харчування членами Асоціації та забезпечувати обізнаність громадськості щодо професії.
nasnutrition.com

Міжнародне товариство спортивного харчування (ISSN)
ISSN є некомерційною організацією, створеною для просування та підтримки науки та застосування новітніх досягнень у галузі спортивного харчування та харчових добавок.
600 Пембрук Драйв
Вудленд Парк, CO 80863
1-866-740-4776
sportsnutritionsociety.org

Національна асоціація
міцності та кондиціонування NSCA є міжнародною організацією, яка зосереджена на просуванні досвіду в галузі міцності та кондиціонування. Використовуючи науково обґрунтовані знання та практичні методи, організація прагне продовжувати покращувати спортивні результати та фізичну форму.
1885 Боб Джонсон Драйв
Колорадо-Спрінгс, CO 80906
(719) 632-6722
nsca-lift.org

Американський коледж спортивної медицини
ACSM був створений у 1954 році, зараз це найбільша організація зі спортивної медицини та науки про фізичні вправи у світі, яка налічує понад 20 тисяч членів у всьому світі.
Поштова скринька 1440
Індіанаполіс, IN 46206-1440
(317) 637-9200
www.acsm.org

Американська рада з фізичних вправ
ACE була заснована в 1985 році як некомерційна організація, що виступає за просування безпечних та ефективних вправ і фізичної активності. ACE бере на себе обов'язок захищати споживачів і професіоналів від неефективних продуктів, програм і тенденцій за допомогою досліджень, освіти та інформаційно-роз'яснювальної роботи.
1-888-825-3636
www.acefitness.org