fenfen.jpg

За даними Oversases Development Institute, аналітичного центру, що займається міжнародними та гуманітарними питаннями (odi.org), у світі налічується понад 1,46 мільярда людей із зайвою вагою, і більшість із них перебувають у США. Незважаючи на те, що американці стають більшими, здається, що вони зроблять майже все, щоб схуднути. Вони витрачають приблизно 60 мільярдів доларів на рік на дієтичні програми та продукти, що робить їх серйозним великим бізнесом. Витрати подвоїлися з 1992 року, коли почався скандал з фенфеном, а дієтичні препарати все ще залишаються популярним товаром, незважаючи на неодноразові обговорення їх недостатньої ефективності або небезпеки, пов'язаної з їх прийомом. Якщо у вас виникла спокуса відмовитися від схуднення природним здоровим способом замість дива таблеток для схуднення, ви можете дізнатися більше про одну з перших таблеток для схуднення, яка охопила країну.

Прикмета «фен-фен»

Фенфен — це препарат проти ожиріння, який був представлений на обкладинці журналу Time у вересні 1996 року і рекламувався як «нова гаряча таблетка для схуднення». Він поєднував фенфлурамін, препарат, який забезпечував тимчасову втрату ваги, з фентерміном, психостимулятором, схожим на амфетамін, який пригнічував апетит. Як фенфлурамін, так і фентермін були індивідуально схвалені Федеральним управлінням з лікарських засобів (FDA) для короткострокового використання в медичному лікуванні ожиріння, що також включає дієту, фізичні вправи та модифікацію поведінки.

Фіаско фен-фен
У статті 1997 року медичний репортер New York Times Джина Колата докладно описує підйом і падіння фен-фену, «чарівної пігулки для національної епідемії ожиріння», яка перетворилася на кошмар (nytimes.com). Хронологія падіння наркотику йде по різкій траєкторії.

1979
Доктор Майкл Вайнтрауб, який тоді був професором клінічної фармакології в Університеті Рочестера, пропонує спробувати фенфлурамін і фентермін у комбінації. Він проводить чотирирічне дослідження препарату за участю 121 пацієнта з ожирінням.

1992
Доктор Вайнтрауб публікує свої висновки, і фен-фен стає доступним для громадськості: лікарі та фабрики фенфенів призначають комбінацію препаратів більш ніж 6 мільйонам пацієнтів.

1995
Wyeth-Ayerst Laboratories/Interneuron Pharmaceuticals звертається до FDA з проханням дозволити їм продавати дексфенфлурамін, більш ефективну форму фенфлураміну, для тривалого використання для схуднення.

1996
Після початкового голосування за відмову від схвалення препарату і після довгих дебатів про ризики для здоров'я від легеневої гіпертензії в порівнянні з ризиками для здоров'я від ожиріння, FDA остаточно погоджується схвалити препарат на початку 1996 року. Пізніше того ж року клініка Майо повідомила про серйозну аномалію серцевого клапана у 24 жінок, які приймали фенфлурамін або дексфенфлурамін.

1997
Лютий: Жінка зі штату Массачусетс, Мері Ліннен, померла від легеневої гіпертензії через 10 місяців після того, як почала приймати фен-фен, який вона приймала лише протягом 23 днів. Її сім'я подає позов про неправомірну смерть, перший пов'язаний з фен-феном.
Липень: Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) випустило попередження про те, що 33 випадки клапанних вад серця були зареєстровані у споживачів фен-фену і дексфенфлураміну (fda.gov, 1997). У звіті також зазначається, що «немає переконливих доказів, які б встановлювали причинно-наслідковий зв'язок між цими двома продуктами та клапанними захворюваннями серця». Він також повторює, що FDA ніколи не схвалювало довгострокове використання будь-якого препарату окремо або використання двох препаратів у комбінації.
Серпень: FDA видає рекомендативне попередження щодо громадської охорони здоров'я, що було зареєстровано 82 випадки серцево-судинних захворювань, але продовжує стверджувати, що не існує причинно-наслідкового зв'язку між фен-феном і серцевими захворюваннями.
Вересень:FDA видає рекомендації, в яких рекомендує будь-кому, хто приймає фен-фен, фенфлурамін або дексфенфлурамін, проконсультуватися з лікарем і негайно припинити прийом препаратів.
І вже через кілька швидких місяців «чудодійного» препарату вже не було.

Чи існують препарати для схуднення, схвалені FDA?


Після фіаско фен-фен FDA не схвалювало жодних довгострокових препаратів для схуднення до 2012 року, коли воно схвалило Qsymia (Vivus Pharmaceuticals) і Belviq (Arena Pharmaceuticals), згідно з WebMD (webmed.com). Обидва препарати схвалені для тих, хто страждає на ожиріння за медичними показаннями або має надмірну вагу з додатковими проблемами зі здоров'ям, пов'язаними з вагою, і повинні використовуватися як компонент програми контролю ваги, яка включає дієту зі зниженою калорійністю та підвищену фізичну активність.

Qsymia — це комбінація фентерміну (несмертельна половина фен-фену) і топірамату, препарату, який збільшує відчуття ситості, збільшує спалювання калорій і робить смак їжі менш привабливим, повідомляє WebMD.

Середня вартість Qsymia становить $160/місяць (webmd.com)
Передбачувана середня втрата ваги за рік становить 9 відсотків
Belviq працює, вмикаючи перемикач у мозку, який підвищує рівень серотоніну, який, як вважають, знижує апетит і збільшує почуття задоволення. Деякий час Белвік очікував класифікації Агентством з контролю за наркотиками як речовини, що підпадає під дію Списку IV, але станом на літо 2013 року він став доступним для громадськості.

За оцінками, Belviq коштуватиме $225-$250/місяць (seekingalpha.com)
Передбачувана середня втрата ваги за рік становить від 3 до 3,7 відсотка
Обидва препарати вимагають рецепта і обидва несуть певні ризики для здоров'я. FDA схвалило ці препарати, оскільки більшість консультативних членів вважають неліковане ожиріння більш високим ризиком для здоров'я. Експерти повідомляють, що продажі Qsymia були повільними частково через високу вартість препарату і той факт, що більшість медичних страховок не покриває його.

Перш ніж приступити до схеми прийому препаратів для схуднення, ретельно розгляньте всі свої варіанти схуднення та обговоріть їх зі своїм лікарем і дієтологом, який знає харчування для схуднення. З огляду на темну історію ліків проти ожиріння, можливо, потрібно йти повільним і стабільним шляхом.